ul. Stępińska 2
Warszawa
tel. 22 841 00 16

ZAPRASZAMY*
wtorek- sobota 12 - 22
niedziela 12 - 18
poniedziałek nieczynne
*zobacz aktualności

Magiel Cafe

Strona główna » Menu

Menu

 

Moja kuchnia dla Ciebie
Kiedy przychodzisz do magiel cafe bistro naturalnie na śniadanie, lunch, obiad, czy kolację, to niezależnie od tego co wybierzesz wiedz, że specjalnie dla Ciebie kupuję możliwie najlepsze surowce, najchętniej wprost od producentów, często ekologicznych.
Gotując używam mało (mniej niż w większości kuchni) soli i cukru. Cukier często zastępuję miodem, słodem, sokiem owocowym. To oczywiste, ale dla porządku zapewnię - nie używam sztucznych wzmiacniaczy smaku, i skrótów - gotowych sosów, zup czy innych proszków. Używam możliwie rzadko mąki pszennej, zastępując ją bezglutenową gryczaną lub ryżową. Korzystam z najwyższej jakości tłuszczy: ekologicznej hiszpańskiej oliwy z oliwek extra virgin, polskiego masła extra i olejów tłoczonych na zimno (rzepakowego, lnianego, z czarnuszki, ostropestu, maku). Jajka zwykle z wolnego wybiegu typ 1 lub ekologiczne typ 0. Wysoko cenię różnorodność surowców. Często proponuję kasze. Warzywa kupowane od lokalnych producentów są u mnie zwykle twardsze niż w innych miejscach. Do ich gotowania nie używam sody.
Wybór zdrowych, ekologicznych, prawdziwych surowców do gotowania, w naturalny sposób prowadzi do wybierania takich win. Współpracuję z dostawcami, którzy oferują wina od winiarzy prowadzących niewielkie ekologiczne winnice i robiących wina naturalne: bez pestycydów, herbicydów, nawozów sztucznych, zbędnych ilości siarczynów, enzymów itp.
Wszystko to proponuję w formule bistro - czyli takiej, gdzie najważniejszy jest sezon, surowiec, smak, świeżość, czyli treść, a nie koniecznie wymyślna forma. Gotuję dla Ciebie jak dla bliskiej osoby. Jednak pozostawiam sobie prawo do tego, że możemy różnić się co do smaku, konsystencji, zestawienia i układu na talerzu. To moja kuchnia w skrócie. To Twój wybór. Dziękuję tym, którzy są z nami od lat.


Menu przednówek - czas ziarna
marzec/kwiecień

wybrane pozycje

ser kozi dojrzewający, seler naciowy i fenkuł duszone w miodzie z kminem rzymskim 26
pasztet z sarny 18
foie gras mi-cuit, figi, kardynał, konfitura z cebuli 34
tabouleh z kaszy jaglanej z ogórkiem, miętą i kolendrą 16
sałata, cukinia z patelni, koper włoski, orzechy, fourme d'ambert 31
sałata, kapłon, cukinia, sos koktajlowy 34
sałata, koper włoski, pomarańczowy winegret, krewetki 36
krupnik z suszonymi borowikami 17
żurek 17

dorsz z Morza Barentsa, puree z pietruszki, mus z mango, fenkuł 43
sandacz z Zatoki Szczecińskiej, warzywa julienne z białym winie, pure, konfitura z rokitnika 56
jesiotr milicki z patelni, koper włoski w pomarańczach, ryż 54
sum milicki z bulionu w wiśniach, seler naciowy, ryż 56

królik, sos tymiankowy, kasza jęczmienna, pasternak, cukinia 44
kapłon pieczony, sos lyoński, papardelle 45
ogony wołowe w czerwonym winie, placki z selera, pure 44
foie gras, chutney z gruszki, piernikowe grzanki 64
bażant, sos słodowy, kasza gryczana, marchewka i orzechy laskowe w miodzie gryczanym 46
pieczeń z jagnięciny, sos z karmelizowanych pomidorów, bakłażan, kuskus z cytryną confit 56
stek bavette, frytki, aioli, sałata z winegretem 52

dynia pieczona, karmel, prażone orzechy, olej rzepakowy świąteczny, creme fraiche 18
fenkuł confit w miodzie, sos czekoladowy, whisky "torfowe" 18
wybór serów 38

Zapraszam.


Degustacja win na WALENTYNKI 2014

Zapraszam w piątek 14 lutego, od godz. 18:30
formuła degustacji  - każdy stolik obsługiwany indywidualnie

degustacja czterech win od Bretanii, przez Dolinę Loary, Wielką Burgundię po Corbieres
dwa wyjątkowe menu degustacyjne
armagnac lub nalewka jako digestif
kawa i/lub herbata wliczona w cenę
cena 234 zł od osoby/menu
Rabat 10% przy rezerwacji na e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. do wtorku 11 lutego, do godz. 21:00

 

alt
 


Menu na 21 stycznia 2014:
puree z pasternaku, mus z rokitnika i chips topinamburu 17
flaki wołowe na rieslingu i soku jabłkowym 21
gratin z cykorii z serem blue 25
kacze żołądki w miodzie pitnym 25
kaszotto z grzybami leśnymi 25
halibut - fish curry 32
pieczony mostek cielęcy, sos szałwiowy, penne 43
i na deser:...
pierogi z makiem, konfitura z gorzkich pomarańczy 17
creme brulee na wędzonej gruszce 16
ciasto czekoladowe, creme fraiche 16

zapraszam


Nowości ... 27 listopada 2013
Miętus w riezlingu, puree z pietruszki, konfitura z rokitnika 43
Figa z makiem i konfitura z wiśni (takie pierogi na deser) 17
Zapraszam.


Przykładowe dania na dzisiaj, tj. 23 listopada 2013

 

Chowder z miętusa z wątróbką, ikrą i mleczem 18
Rosół z perliczki 16
Kapuśniak z gęsimi sercami 17

Pate z gęsich wątróbek, konfitura z cebuli i agrestu 18
Kacze żołądki w cydrze 18
Sałatka ziemniaczana z fenkułem, musztardą francuską i olejem rzepakowym 18

Perliczka, puree z pasternaku, marynowana dynia, ziemniaki z patelni 43
Kaczka confit, mus z czerwonej kapusty, polenta 43
Królik, sos musztardowy, kasza jęczmienna 41

Śledzie pieczone, kapusta zasmażana, puree 28
Gratin: kalafior, brokuł, ser blue 23

jagły, bakalie, miód, cud 12
drożdżówka, masło pomarańczowo-imbirowe, konfitura z moreli 12
tiramisu 15

Lunch 12:30-15:30: dowolne dwie pozycje z rabatem 20%


Przykładowe dania na dzisiaj, tj. 19 listopada 2013

serca gęsie a'la Vlad 14
rosół z kapłona 18
pate z kaczych wątróbek 16
sałatka ziemniaczana 18
śledzie na czerwono i na żółto 18
zupa rybna 18

łosoś bałtycki w maśle kolendrowym, mus z mango 43
małże norweskie maglowe 36/46
stek z dojrzewającej polędwicy 56

czkoladowy pudding podobno 15
beza krem kawowy i pomarańczowo-imbirowy 15
tarta Tatin 15


Przykładowe dania na dzisiaj, tj. 13 listopada 2013

chowder - kremowa zupa rybna z pstrągiem i małżami 18
rosół z kapłona 17
krem z porów i ziemniaków czyli vichyssoise 15

żołądki gęsie w cydrze 18
tartinki z pasztetową, czosonkiem confit i ogórkiem maglowym 14
śledzie z kwasie buraczanym i śledzie w oleju lnianym 18
tatar z łososia wędzonego na zimno 18
sałatka ziemniaczana, sos musztardowy z fenkulem, selerem naciowym i olejem rzepakowym 16

rostbef 65* z ziemniakami i marynowaną fasolką 38
perliczka z masłem rydzowym i czerwoną kapustą 36
kapłon z rosołu 32
magiel marrakesh burger, ratatouille, kuskus 34

miętus bałtycki na ragout z selera naciowego, kabanosa i oliwek 38

i cztery desery


Perliczka, kapłon, i zwykły niby brojler ... wycisnęły dziś ze mnie łzy szczęścia (6.11.2013)

Dostałem wczoraj od Szymona K do "przetestowania" drób (j.w.). Z kapłonami z rodzimych hodowli miałem dotąd doświadczenia słabe, z perliczkami nie daleko odmienne. Ale to, co przygotowałem dzisiaj z ww drobiu ... wywołuje nadal nerwowy ślinotok, gwałtowne ruchy przełyku, burczenie żołądka i dreszcze. No pysznie było, po prostu pysznie. Ciemne mięsko, dużo żółtego tłuszczu, zapach, głęboki smak, jędrność ... ech!

Kapłon trafił do rosołu, a jego udka z rosołu, razem z warzywami na talerz. Udko oblizane do gołej gości, warzywa połknięte. Perliczka - udka i piersi (bo reszta trafiła do ww. rosołu) na patelnię (wcześniej "faux sous vide"), obok ziemniaków, topinambura, boczku, a dalej na talerz z pure z marynowanej dyni...

Panie Szymonie - chapeau bas. Dzięki i wkrótce zamawiam więcej, więcej, więcej ...!!!


Wrzesień późne lato i jesień

Zapraszam na (przykładowe dania):

krem z dyni hokkaido*
zupa rybna z małażami i przegrzebkami

tatar z warzyw* z wędzonym łososiem*
tatar z wołowiny*
sałaty* z wędzonym pstrągiem* i winegretem pomarańczowym
pieczone buraki*, ser kozi, tost z razowego chleba*, winegret, rukola
kaszotto z podgrzybkami

zając w kapuście włoskiej z kurkami
gulasz z jelenia z kopytkami
wieprzowina* od sołtysa, chutney z papierówek*
królik w sosie musztardowym
ogony wołowe po burgundzku, marynowana fasolka
stek z wołowiny - antrykot* i frytki

atlantycki dorsz* w cieście piwnym
pstrąg* z grilla
małże maglowane

brzoskwinie w rozmarynie
ser kozi na toście z razowego chleba* i konfitura z rabarbaru*

* najlepsze w Warszawie: nie mam wątpliwości, że surowce do tych dań są najwyższej jakości. Pochodzą bezpośrednio od producentów, z którymi współpracujemy już od lat i od lat cieszą naszych gości. Staram się, by jak najwięcej surowców w mojej kuchni pochodziło bezpośrednio od producentów lokalnych. Świadomość metod uprawy czy hodowli, oraz kontakt z producentem jest dla naszych gości gwarancją, że podajemy najlepsze dania - tak jak dla najbliższych w domu.


Sprawdź aktualne propozycje na "facebooku"

WIOSNA/LATO ....

Nareszcie zrobiło się zielono. Pracujemy z nalepszymi dostawcami/producentami warzyw, sałat i ziół w Warszawie. Zapraszamy na:

lekkie PRZEKĄSKI *
szparagi (do końca czerwca lub prawie)
młode ziemniaki, bób/fasolka szparagowa, jajko sadzone
pasta z bobu
chłodnik, botwinka, krem ze szparagów
tarta z pomidorami lub ze szparagami lub z cukinią
tatar z warzyw z łososiem wędzonym
sałata z kilku gatunków pomidorów
bukiet sałat z kozim serem, dojrzewającą szynką i vinegretem truskawkowo-morelowym
bliny z kabaczka
kwiaty cukinii w tempurze
wiosenny omlet z warzywami
kaszotto z pęczaku z kiełbasą z kozy
tatar z wołowiny
deska wędlin

SOLIDNIEJSZE DANIA - MIĘSO *
tażin z jagnięciny polskiej z kuskus
stek z udźca jagnięcego z ratatouille
polędwiczki z wieprzowiny puławskiej, sos blue, szparagi, młode ziemniaki
łopatka z wieprzowiny pułwskiej z bakłażanem i peperonatą
antrykot z dojrzewającej wołowiny polskiej, warzywa, sałaty z vinegrette
stek z polędwicy wołowej w boczku
kotleciki cielęce z morelami z grilla i tapenade
 

SOLIDNIEJSZE DANIA - RYBY *
filet z sandacza z wiosennymi warzywami i rumianym masłem
makrela w pomarańczach z młoda cukinią, fenkułem i groszkiem cukrowym
pstrąg z bulionu
pstrąg z patelni w boczku

DESER *
creme brulee na pędach sosny
tarta z rabarbarem i kozim serem
clafoutis z czereśniami
prawdziwa bita śmietana z pozimokami, truskawkami, morelami i jagodami

 

* Każdego dnia wybieramy spośród wyżej wymienionych dań po kilka pozycji i je proponujemy.  Dlatego nie wszystkie z nich będą dostępne codziennie, ale mogą pojawić się inne. W zamian przychodząc kilka razy w miesiącu będzie można spróbować różnych smaków. Oferta dań może również ulec zmianie w związku z dostępnością surowców i intensywnością zamówień.

Zapraszamy i MOCNO sugerujemy rezerwację, tel. 22 841 00 16 - po godz. 20.00 wyłącznie rezerwacje


PRZEDNÓWEK - CZAS ZIARNA
menu marzec

Zima jeszcze nie odeszła, wiosenna wegetacja jeszcze nie ruszyła, ale słońce świeci i wszyscy zmęczeni zimowymi obciążeniami, z niecierpliwością nasłuchują nowości.
Przednówek to tradycyjnie trudny i chudy, postny czas. Współczesny rynek chętnie zapewni wszystko o każdej porze roku (i dnia). Ale magiel cafe to slow food, czyli ..... No właśnie, slow food, na długo zanim został tak ochrzczony był podstawą działania rozumnych, świadomych, rzetelnych kucharzy - domowych i profesjonalnych. Oni wybierali to co oferuje sezon, bo sezon oznacza najlepszą charakterystykę i jakość: pomidor malinowy pachnie prawdziwie od lipca do września, małże są najlepsze tylko w miesiącach z "r" (po francusku), mleko i sery z niego ciekawsze są zdecydowanie z wiosennych i letnich łąk (ewentualnie z późnoletniego siana, ale już nie kiszonki), itd, itp.

 

Tradycyjnie o tej porze roku w piwnicach i magazynach niby pustki. Ale są przecież jeszcze warzywa korzeniowe i kapustne, zakonserwowane mięsa i wędliny, sery, kasze i zboża - czyli ziarno. Po namyśle stwierdziłem, że ZIARNO właśnie jest najbardziej reprezentatywne dla tego czasu, a jednocześnie daje sporo możliwości w kuchni, bo ziarno to: kasze, mąka, zakwas, słód, kiełki, itd. I one właśnie będą w maglowym menu przednówkowym - CZAS ZIARNA w marcu, może nieco dłużej.

Z podanych niżej dań będziemy codziennie wybierali kilka, aby zapewnić świeżość i zmienność.

Zupy
Krem marchewkowy z pomarańczą
Wiosenny bulion detox z zielonych warzyw
Krem z cykorii
Zalewajka, prawie żurek na żytnim zakwasie
Żołądek wołowy – flaki na serwatce, czyli perwersja kucharza

Przekąski zimne
Humus z chrzanem i kminkiem
Baba ganoush
Tatar z wołowiny, marynaty
Tatar z łososia wędzonego na zimno z musem z mango i kawiorem z alg
Śledzie marynowane w słodzie jęczmiennym
Pasztet z dziczyzny

Przekąski gorące
Zapiekanka z ziemniaków, boczku/kiełbasy/rilettes z gęsi z bursztynem
Cebula faszerowana cielęciną

Sałaty i surówki
Sałata z kapusty białej i czerwonej, marchewki, kopru włoskiego z sosem sojowym
Sałata z cykorii z orzechami i sos z sera typu blue (Forume d’Ambert, gorgonzola itp.)
Sałata jakby nicejska ale z wędzonym pstrągiem

Mięsa
Jeleń w kapuście, z ziemniakami z wody
Biała kiełbasa, pęczak, sos chrzanowy, surówka z rzodkwi
Pot-au-feu z wołowiny/kurczaka/białej kiełbasy
Jagnięcina w kokosowym curry
Mostek cielęcy faszerowany szpinakiem i fourme d’ambert, surówka z cykorii z orzechami
Uda kacze confit w słodzie jęczmiennym, kasza gryczana
Królik z kopytkami, sos musztardowy

Ryby i owoce morza
Dorsz na puree z pasternaku z kiełkami rzodkiewki
Małże zapiekane z koprem włoskim i boczkiem

Desery
Kasza jaglana z suszonymi śliwkami i szafranem
Legumina z mąki tatarczanej z prażonymi migdałami
Twaróg maglowy, orzechy, daktyle, słód jęczmienny
 


ZIMOWE SMAKI menu zimowe w Magiel cafe(grudzień-luty)
Winter menu - enlglish version - see below

Przekąski (15-34)
Krem z cykorii, ser blue veg
Zupa rybaka na pomidorach (ryby, krewetki, małże)
Rosół
Pasztet z zająca, marynaty maglowe, chrzan maglowy
Tatar z wołowiny, frytki ze świeżych ziemniaków
Zapiekanka z ziemniaków, pora i boczku, ser bursztyn
Pierogi z jarmużem i kasztanami , orzechami veg
Kaszotto ze smardzami i kasztanami veg
Małże maglowe z selerem naciowym, fenkułem, absyntem veg
Zimowa sałata: cykoria, radicchio, burak, jabłko, twaróg wędzony, olej lniany veg
Fenkuł, skorzonera, cykoria z patelni veg
Warzywa korzeniowe z pieca, mus jabłkowy, ser kozi veg
Zielono mi – zielone blanszowane warzywa z łososiem wędzonym na zimno veg

Mięsa (39-56)
Ragout z jelenia z piernikiem, pyzy drożdżowe z pary
Gulasz z dzika z razowym chlebem i kasztanami i brukselka, pyzy ziemniaczane
Wołowina z ciemnym piwem i czekoladą, buraki pieczone, frytki
Antrykot z grilla (red angus), frytki, maglowy majonez czosnkowy
Kaczka (filet) z patelni, winny mus z czerwonej kapusty, ciastko ziemniaczane
Królik sos musztardowy, kopytka, warzywa z wody

Ryby i owoce morza (34-46)
Karp w boczku na duszonej kiszonej w maglu kapuście, ciastko ziemniaczane
Łupacz* na jarzynach w pomidorach
Dorsz* fleur de la Lune, pure z pasternaku, sałatka z selera naciowego i fenkułu
Krewetki curry
Krewetki winno maślane
Krewetki maglowe
Małże winno maślane
Małże maglowe

* Te ryby łowi na Atlantyku i dostarcza nam firma z certyfikatem MSC (Marine Stewardship Council) - to ważne, jeżeli ważne jest dla Ciebie dbałość o środowisko i zachowanie ekosystemów dla przyszłych pokoleń.

Dodatki: frytki, kopytka, rozmarynowe ciastko ziemniaczane, warzywa z wody (pasternak, rzepa, rzodkiew, brukselka), majonez maglowy aioli

Deser (12-16)
Owoce leśne pod kruszonką, lody waniliowe
Sernik na pierniku
Gruszka w miodzie, sos anyżowy, kruche ciasteczka z prażonymi migdałami
Szarlotka z marcepanem
Ciasto czekoladowe
Pudding makowy
Creme brulee
Beza z pomarańczowym mascarpone


WINTER MENU
Starters
(pln15-34)
Chicory volute and blue cheese veg
Fisherman soup - thick tomato fish soup with shrimp and mussels
Chicken broth
Pate of hare and marinates
Beef tartar and fresh potatoes fries
Potatoes, leak, cheese and bacon casserole
Pierogi with kale, morons, and nuts veg
Barley kashotto with morels and morons veg
Mussels with celery, fennel and absinth
Winter salad: chicory, radicchio, beetroot, apple, smoked fresh cheese, linseed oil veg
Fennel, skorzonera, chicory in butter veg
Root vegetables from oven, apple sauce, goats cheese veg
Zielono mi (I feel green) green vegs of season with cold-smoked salmon veg

Meat (39-56)
Ragout of venison with gingerbread and gnocchi
Wild boar goulash with whole-grain bread, morons and brussel sprouts
Beef stew in dark winter beer, chocolate baked beetroots and fresh potato fries
Red angus rib-eye steak, fresh potato fries, aioli
Filet of duck, red cabbage volute, potato cake
Rabbit in mustard sauce, gnocchi, seasonal vegs

Fish and sea-food (34-46)
Carp in bacon, cooked sauerkraut, potato cake
Haddock in vegetables and tomato sauce
Cod fleur de la Lune, puree of parsnip, celery and fennel
Prawns curry
Prawns in wine-butter sauce
Magiel Cafe Prawns
Mussels in wine-butter sauce
Mussels in Magiel Cafe sauce

Dessert (12-16)
Forest fruits confit crumble with crème fraiche
Cheesecake on crunchy gingerbread
Pear poached in honey with anis sauce, short-breads with baked almonds
Apple tart with marceepan
Chocolate muffin with no flour
Poppy-seed pudding
Crème brulee
Pavlova with orange scented mascarpone

Note: Only few of the above dishes are available each day. They change almost every day.
Phone table booking: 22 841 00 16. Kitchen open till 9pm. After 9 pm only earlier bookings.


JESIENNE KLIMATY (październik-grudzień)

Podane niżej dania to przykłady z menu jesiennego. Na codzień, proponujemy wybrane spośród nich oraz inne potrawy zainspirowane jesienną aurą i ofertą dostawców oraz bazarów.

zupy i przekąski (15-29 zł)
polewka na maślance z majernakiem
krem z dyni kasztanowej potimarron z masłem szałwiowym VEG
krem z pasternaku z chipsem z boczku wędzonego
zupa rybna z małżami i chrupiącymi warzywami
zupa z lasu (grzyby, igły sosnowe, jałowiec) VEG

omlet z kurkami VEG
borowiki z patelni na puree z ziemniaków VEG
grzybowy creme brulee VEG
babka ziemniaczana z karmelizowaną cebulą, grzybami i crème fraiche VEG
tarta z grzybami jesiennymi i sałatka z rukoli VEG
tatar z łososia wędzonego z rosti z selera
pate z wędzonego pstrąga z kaparami i chrzanem

kacze żołądki z cykorią, jabłkami i cydrem
tatar maglowy z wołowiny z frytkami (1)
wątróbka drobiowa a la creme brulee z jabłkiem w karmelu
mus z wątróbki gęsiej a'la foie gras na chałce drożdżowej
pasztet z zająca z marynowanymi rydzami
sałatka z piersią gołębia na ciepło z warzywami w miodowej marynacie

dania jarskie
(25-35 zł)
pierogi z jarmużem, dynią i kasztanami VEG
pęczak z jarmużem, dymką, burakami i czosnkiem VEG
tażin - talerz blanszowanych jesiennych warzyw z masłem beurre noisette
pieczone warzywa korzeniowe (pasternak, salsefia, marchewka, pietruszka, seler, burak) z korzennymi przyprawami i kozim serem

ryby i owoce morza (35-49 zł)
filet z suma w panierce z ziaren, lnu, sezamu, słonecznika
filet z sandacza na puree z koprem włoskim
pstrąg w boczku
halibut z patelni, sos jabłkowo-porowy na cydrze, chipsy z pietruszki
dorsz w cieście drożdżowo-piwnym  a la fish&chips
sielawa z patelni w maśle pietruszkowym
krewetki maglowe (w kremowym aromatycznym sosie z kopru włoskiego i absyntu)
małże (maglowe/mariniere/ w pomidorowym sosie i inne) z frytkami maglowymi

mięsa (39-59 zł)
wołowina po burgundzku z kopytkami
magiel marrakesh burger z jagnięciny z sałatką marokańską
królik w sosie musztardowym z gratin z ziemniaków
szynka z dzika z plackami ziemniaczanymi z brukselką i kasztanami


5-19 zł)
tarteletki z pigwowym kremem mascarpone i powidłami śliwkowymi
creme brulee anyżowo-cynamonowo-goździkowy
gruszka pieczona z rokpolem i orzechami włoskimi
gorąca czekolada z owocami sezonowymi - fondue

oferta może ulec zmianie w zależności od dostępności składników


WIOSENNE KLIMATY (maj-czerwiec) przykładowe dania*

Przekąski (9 - 34 zł)
- wiosenne młode surowe warzywa (rzodkiew, marchewka, kalarepa) z dipami
- oliwki hiszpańskie
- tatar z polędwicy wołowej
- świeża mozarella z ekologiczną oliwą hiszpańską, pomidoki koktajlowe, bazylia, rukola
- łosoś wędzony z rukolą, prażonym sezamem i sosem sojowym
- wątróbka cielęca w sosie malinowo-truskawkowym na sałatach
- pierogi z mięsem
- warzywa wiosenne (marchew, kalarepa, rzodkiewka, kalafior) z pary "masłem orzechowym"
- warzywa z grilla zapiekane pod serem
- siedem sałat (musztardowiec, rzymska, rukola, chryzantema jadalna, szpinak, szczaw, claytonia) winegret, jajko, anchois

Zupy (12 - 16 zł)
- chłodnik na maglowym jogurcie 100% mleka
- krem ze szparagów
- boćwina z jajkiem w koszulce i kwaśną śmietaną
- szczawiowa z jajkiem i chrupiącym bekonem

Ryby (39-56 zł)
- jesiotr z bulionu na sałatce z fenkuła, pomarańczy, kolendry
- pstrąg z pieca w maśle kaparowym, warzywa z pary
- pstrąg z bulionu winnego, warzywa z pary
- dorsz atlantycki, szpinak na maśle, warzywa z pieca

Mięsa (38-56 zł)
- stek z udźca jagnięcego lub comber, warzywa z grilla, sos z mięty ogrodowej
- antrykot z bukata, chipsy ziemniaczane, sałaty z winegretem, sos bernaise
- magiel burger

Sery
- Bachanowski - ser twardy, dojrzewający, 4-6 miesięczny, mleko niepasteryzowane kozie/krowie 20/80%
- Bursztyn - ser twardy, dojrzewany min. 6 mcy, mleko krowie, psteryzowane
- Fourme d'Ambert - ser z niebieską pleśnią
- ser typu Charollais - ser świeży z pleśnią, dojrzewający 2-4 tygodni, mleko krowie niskopasteryzowane (wykonano w magiel cafe)

Deser (12-16 zł)
- tarta cytrynowa, sos malinowy
- le Negre - czekoladowe ciasto bez mąki, lody waniliowe
- truskawki, bita śmietana, sos waniliowy
- sernik z białą czekoladą na chrupiącym, orzechowym spodzie

*  Menu zmieniamy codziennie, zależnie od dostępności surowców, dlatego każdego dnia można spróbować czegoś nowego. Nie wszystkie wyżej podane dania są codziennie dostępne. Nasze sałaty, zioła i niektóre warzywa dostarczają nam bezpośrednio wyśmienici producenci, dlatego są to produkty pierwszej świeżości i najwyższej jakości.

WINA (wybrane propozycje)
białe
Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut DOCG 17/83 (aperitif i wino do całej kolacji)
Pinot Gris, Dolina Loary 19/93 (świetne wino do sałat, ryb)
Moscato Giallo 2010, Trydent-Górna Adyga (wino do szparagów i sałat)

czerwone
Empreinte (świetne Gamay, wino do wędlin, niektórych dań z grilla, pieca, koniecznie dla tych którzy nie chcą Beaujolais) 13/74
Cahors (solidne Syrah, wino do jagnięciny) 19/95
Gea (wyśmienite Sangiovese z Toskanii) 32/159

Wiele z oferty naszych kilkudziesięciu win to wina BIO i wina naturalne z minimalną zawartością siarczynów. Oznacza to, że po bardzo udanym wieczorze można spać spokojnie i rano w pełni cieszyć się nowym dniem.

Doradzamy rezerwacje: tel 22 841 00 16


JAK GOTUJEMY

Magiel cafe - jak gotujemyProwadzimy kuchnię „śródziemnopolską”©, opartą na łączeniu polskich składników i smaków z wpływami pochodzącymi z kuchni regionu śródziemnomorskiego. Nierzadko sięgamy również po inspiracje z kuchni hinduskiej i krajów arabskich.

Gotujemy zgodnie z porami roku, w oparciu o świeże, sezonowe surowce. Dokładamy starań, by tam, gdzie to możliwe, były one pochodzenia ekologicznego.

Nasza obietnica: świeże, jakościowe składniki, zero wzmacniaczy smaku, mocno ograniczona ilość soli, świadome gotowanie.

Menu to dania charakterystyczne dla sezonu (2-6 tygodni), uzupełniane jest niemal codziennie.

Rezerwacje i informacje dotyczące tego, co w danym dniu polecamy - tel. 22/841 00 16.


WINA, PIWA, NAPOJE

Magiel Cafe - nasze winaDo posiłku polecamy wina pochodzące z małych, rodzinnych winnic z różnych regionów Francji. Pośród nich - wina certyfikowane ekologicznie. Wybraliśmy je starannie ze względu na wysoką jakość. Oferujemy je Państwu po bardzo konkurencyjnych, jak na ten gatunek i jakość win, cenach.

Amatorów „niekorporacyjnego” piwa z pewnością zaciekawi nasza oferta piw pochodzących z małych tradycyjnych polskich browarów, trudno dostępnych w tradycyjnym handlu i typowych pubach czy restauracjach. Dla zapewnienia różnorodności regularnie zmieniamy i uzupełniamy naszą ofertę piw.

Magiel Cafe - piwaSpośród innych elementów z naszej oferty wpisujących się w nurt slow-foodowego szacunku dla smaku i tradycyjnych receptur, na wymienienie zasługują także soki z Tłoczni Maurer - jednego z wiodących producentów świeżych, ekologicznych soków owocowych i warzywnych w Polsce.

Ponadto poszerzyliśmy naszą ofertę napojó gorących o nowe herbaty i mieszanki ziołowe wpisujące się w nurt ekologiczny i wellness. I tak można się u nas napić np. białej herbaty certyfikowanej ekologicznie, aromatyzowanej naturalną gruszką i brzoskwinią, naparu z ekologicznego kopru włoskiego lub mieszanek ziołowych Fitness, Ayurveda czy Wellness marki Ronnefeldt.

 

Przykładowe dania na dzisiaj, tj. 26 listopada 2013